Zašto mi je potreban gromobran?

By Nešić Elektro Sistemi
gromobran-montaza

Gromobran

Gromobran i gromobranska instalacija se koriste za zaštitu objekata, zgrada, konstrukcija, električnih nadzemnih vodova i električnih postrojenja na otvorenom od štetnih posledica udara munje (groma). Funkcioniše kao najviša tačka objekta, koja privlači udar groma. Kada dođe do udara, gromobran putem svoje instalacije električno pražnjenje sprovodi u uzemljenje. 

Prvo gromobran je napravio Bendžamin Franklin još u XVIII veku (1749. godine). Njegova konstrukcija prvog gromobrana je vrlo slična današnjim gromobranima.

Gromobranska zaštita

Gromobranska zaštita predstavlja skup mera za zaštitu objekata, opreme, ljudi i životinja od direktnog udara groma i posledica udara groma, kao što su požar, eksplozija  i rušenje. 

Direktan udara groma može dovesti do:

  • Paljenje zapaljivih i eksplozivnih materija
  • Rušenje objekata, opreme i postrojenja

Da li je ovakva vrsta zaštite trošak ili investicija? Kod privrednih i industrijskih objekta indirektna šteta može biti daleko veća od direktne štete nastale od udara groma. To znači da šteta nastala usled prekida privredne aktivnosti ili industrijske proizvodnje, može biti daleko veća od štete nastale direktnim oštećenjem objekata, opreme i postrojenja. 

Gromobranska instalacija se sastoji  od spoljašnje i unutrašnje instalacije. Spoljašnja instalacija prihvata i odvodi u zemlju energiju atmosferskog pražnjenja. Unutrašnja instalacija smanjuje opasna dejstva atmosferskih pražnjenja u unutrašnjosti štićenog prostora zaštićenog objekta.

Kako do kvalitetnog pouzdanog gromobrana?

Nešić elektro sistemi u spektru svojih usluga nude i usluge:

  1. Projektovanje i izrada projektne dokumentacije za gromobranske instalacije
  2. Isporuka i montaža gromobranske instalacije
  3. Ispitivanje i merenja instalacije
  4. Posredovanje u izdavanju Stručnog nalaza

 Sve radove izvodimo po  svim važećim standardima i propisima, a uz upotrebu najkvalitenijih materijala i opreme. Naš rad je uvek kombinacija profesionalnosti i majstorstva. 

gromobran